Другите за нас

МАСТЕР ВРЕКИЧ НА ABC FIGHT CAMP 2023


Мастер Ненад Врекич (Сърбия) потвърди участието си на таекуон-до лагера в Ахелой през юли 

Сръбският таекуон-до майстор с дългогодишна практика в бойните изкуства Ненад Врекич (VIII дан) потвърди участието си в тазгодишния летен лагер, организиран от ABC FIGHT CLUB. Спортното събитие ще се проведе от 1 до 7 юли в Ахелой. Записванията за него продължават.

След години пауза, майстор Врекич (Мастер Врекич, както го наричат приятелите му в таекуон-до) идва у нас по покана на майстор Красимир Гергинов. Двамата ги свързват дългогодишно приятелство и редица съвместни прояви на Балканите в областта на корейските бойни изкуства за самоотбрана.

Летният лагер предлага уникална възможност за състезатели и любители от цял свят да учат, тренират и да развиват своите бойни умения.

 

КОЙ Е МАСТЕР ВРЕКИЧ?

 

Има повече от 36 години практика в бойните изкуства (таекуон-до ITF, хапкидо, джиу джицу, карате, джудо);

 

Една от емблематичните фигури в развитието на таекуон-до ITF в бивша Югославия и в Сърбия. Именно таекуон-до през `90-те години допринася много и за връзките между тогавашните трениращи на Балканите, включително и в България;

 

„Моят приятел и брат в бойните изкуства Красимир Гергинов е един от пионерите на таекуон-до в България. Нашето приятелство датира от 1995 г. Свързва ни това, че не сме ангажирани само с едно бойно изкуство. Ние работим и се усъвършенстваме и се опитваме да предадем възможно най-много на нашите ученици. И този лагер е една форма на такова обучение. Бил съм няколко пъти на лагер в Китен. За първи път ще съм тук“ – казва Мастер Врекич.

 

Участвал е в редица семинари по таекуон-до ITF, включително с основателя на корейското бойно изкуство генерал Чой Хонг Хи;

 

Основател е на четири таекуон-до клуба в бивша Югославия и Сърбия. Организатор е на най-стария турнир по таекуон-до на Балканите (първо издание в Бачка Топола през 1995 г.;

 

Първият официален ITF инструктор в Сърбия, както и първият защитил майсторска степен по таекуон-до в Сърбия;

 

„За мен бойните изкуства таекуон-до и хапкидо са начин на живот. Повече от 36 години се заминавам с бойни изкуства и целият ми живот се върти около тях“, казва майстор Ненад Врекич. Днес е представител на Serbian International Taekwondo Assosiation.

 

Започва да тренира бойни изкуства през 1987 г. в полицейското училище (джиу джицу, карате и джудо) и паралелно с това - таекуон-до. Първият му таекуон-до учител е Юрадж Максимович, а първият отбор - „Тигър“ - Джурджево. Като свои учители в таекуон-до посочва корейските майстори добре познати и в България - ГМ Сок Мин Чол и ГМ Ким Унг Чол. Учи се и директно от извора – участник е в 4 семинара с генерал Чой Хонг Хи във Варшава през 1997 г., в Прага през 1998 г. в Требон, през 1999 г. и в Будапеща през 2000 г.).

 

Професионалният му път е свързан с правоохранителните органи. Понастоящем е началник на полицията в град Бачка Топола (Войводина). Женен. Баща на пет деца. Любопитен факт е, че и петимата практикуват таекуон-до: Тияна - I дан, Александър – V дан, Огнен – 1 гуп, Марко – 5 гуп, София – 6 гуп. Трима от петимата участваха с успех на Световното първенство по таекуон-до GTF в София през 2022 г.

 

През 1994 г. след основаването на първия си собствен клуб „Соко“ в Бачка Топола Ненад Врекич започва да работи за развитието на ITF таекуон-до в бивша Югославия. С годините става основател на още клубове по таекуон-до в Сърбия: „Тигър“, Кривая (1996), „Орао“, Липар (1996) и „Хайдук“, Кула (2001). Бил е съветник и главен инструктор в редица клубове. От 1996 до 2017 г. е старши треньор на националния отбор на Югославия и Сърбия. Като инструктор по таекуон-до ITF е преподавал в Черна гора, Босна и Херцеговина, Словакия, Унгария, Хърватия и Румъния.

 

Като състезател участва в три световни първенства (в Русия, Италия и България) и в четири европейски. Европейски шампион е на спаринг от ЕП в Естония през 2011 г. и на силов тест от ЕП в България през 2013 г., европейски медалист е още на форми и на спаринг.

 

Автор е на книгата „Пътят към черния колан“. Член на Съвета на майсторите в ITF HQ Korea и представител за Източна Европа.

 

В допълнение към 8-ия си дан в таекуон-до ГМ Врекич е носител на 4 дан в хапкидо. През 2022 г. провежда хапкидо семинар с представители на над 10 държави с ГМ Хванг Ин-Шик – един от съавторите на филми с Брус Ли.


Публикувана на: 2023-06-22 06:33:50 ч.