Другите за нас

105 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА СЪЗДАТЕЛЯ НА ТАЕКУОН-ДО


На 9 ноември 2023 г. се навършиха 105 години от рождението на създателя на таекуон-до генерал Чой Хонг Хи
На 9 ноември 2023 г. се навършиха 105 години от рождението на създателя на съвременното таекуон-до - корейския генерал Чой Хонг Хи (1918 - 2002).

Към днешна дата таекуон-до е широко разпространено по целия свят като метод за самозащита, боен спорт и система за здравословен начин на живот.

По повод годишнината, припомняме накратко някои моменти от неговата биография.
Роден е на 9 ноември 1918 г. Като младеж изучава и практикува традиционни корейски бойни изкуства, предимно текион, също и карате, където защитава втори дан.
По време на Втората световна война е член на тайна военизирана общност, която си поставя за цел освобождението на Родината му Корея от японска окупация. Още тогава през 40-те години на ХХ век Чой Хонг Хи създава нова бойна система, предназначена най-напред за военнослужещите от корейската армия. Първоначалното и разпространение е в елитната 29-а пехотна дивизия, която става предшественик на съвременното таекуон-до. Впоследствие, на базата на тази дивизия, се подготвят не само инструктори за армията, но и се развива системата на съвременното таекуон-до.

15 август 1945 г. – провъзгласена е независимостта на Корея, като едно от многобройните следствия е, че корейските бойни изкуства вече не е необходимо да се практикуват скрито и да доминират японските. Новите обстоятелства допринасят за появата на таекуон-до, което официално е представено десет години по-късно.

11 април 1955 г., специална комисия в Сеул разглежда и приема новото бойно изкуство под името таекуон-до. Това е и официалната дата на представянето му с това име пред света.
Както сам споделя в Енциклопедията - основна задача е създаване на нов корейски боен стил, който включва най-доброто от традиционните източни бойни изкуства, да е научно обоснован и практически приложим. Впоследствие всичко това заляга в Енциклопедията на таекуон-до.

22 март 1966 г. - в Сеул се създава I.T.F. – International Taekwon-do Federation – структурата, която разпространява таекуон-до по света. Деветте държави основатели са Южна Корея, Виетнам, Малайзия, Сингапур, Федерална Република Германия, САЩ, Турция, Италия, Арабска Република Египет. Генерал Чой Хонг Хи е избран за първи президент на ITF. Години по-късно

В продължение на десетилетия провежда последователна работа, демонстрации, семинари, тренировки, изпити и състезания за разпространението на таекуон-до по целия свят.

Създателят на таекуон-до Чой Хонг Хи посещава няколко пъти България, преди и след промените, като първото му посещение е през 1989 г. Провежда официални семинари и изпити, а чрез изпращането на корейски инструктори в страната ни се полагат основите на таекуон-до още през 80-те години на ХХ век. Към 1990 г.

Сред най-често посочваните причини за широката популярност на таекуон-до днес са:
научно обоснованите техники, практическата приложимост на техниките, дисциплината, приносът към физическото здраве, моралната и ценностна система в таекуон-до, принципите на източната философия, спортния елемент, атрактивността и много други.

Публикувана на: 2023-11-10 12:39:45 ч.