Другите за нас

БОКС И ТАЕКУОН-ДО ЗА НАЙ-ДОБРИТЕ


Най-великият боксьор в историята Мохамед Али и "бащата на американското таекуон-до" Джон Ри

Кой казва, че едно бойно изкуство не може да се приложи в бокса?


Нещо повече за приложението на техники от бокс и таекуон-до показват любопитни архивни снимки.


Те свидетелстват за познанството в спортните зали между най-великия боксьор в историята Мохамед Али (1942 - 2016) и „(пионера) - бащата на американското таекуондо“ Джон Ри (1932 - 2018).


Южнокореецът Grandmaster John Rhee е човекът, с който се свързва разпространението на таекуон-до ITF в САЩ през `50-те години на ХХ век.


За да подобри уменията си в бокса, Мохамед Али се е занимавал с бойни изкуства, сред които таекуон-до и карате. През `70-те години на ХХ век за връзката му с южнокорейския майстор Джон Ри, Мохамед Али споделял, че се е интересувал от удара с юмрук в таекуон-до (Accu-Punch). „Толкова е бърз, че едва го виждаш“, казвал той.

Друг таекуон-до удар с ръка, подобен на „бекфист“ – „дънг джумок“ също бил използван. Приличал на “jab”, но от обратен ъгъл и изпълнен с „бързина все едно късаш хавлиена кърпа“, разказвали съвременници. Във видео от боксови срещи се вижда, че някои от най-ефективните боксови удари на Мохамед Али понякога са от необичаен ъгъл. Той изненадва противника си с обратен удар с юмрук, който е бил толкова бърз и силен, че дори има нокаути с тази техника. Не случайно са го смятали за новатор в бокса не само спортно-технически, а и с присъствието му в рекламната и мениджърска индустрия в бокса в САЩ.

На една от снимките виждаме реклама на карате: Мохамед Али с кимоно и протектори. С карате връзката му отново е южнокорейският таекуон-до майстор. През 1956 г., в Тексас, Джон Ри отваря школа за таекуон-до и карате. В следващите години някои от неговите черни колани в таекуон-до практикуват с голям успех и японския стил. Школата по таекуон-до и карате в Тексас става всеизвестна в САЩ със своя начин на водене на бой. Дотам, че започнали да наричат бойците от нея “TEX KWON DO” – от името на щата Texas.

Десетилетия по-късно майстор Джон Ри се установява в района на Вашингтон D.C. и преподава самозащита с уменията, които има от таекуон-до. Сред трениращите при него са били и Брус Ли, който също не пропуска възможността да подобри ударите с крак на тренировките при южнокорейския майстор, както и един бъдещ американски президент. През 1973 г. излиза и американският филм с участието на Джон Ри “When Taekwon-do Strikes”, който също допринася за неговата популярност в САЩ.


***

Не случайно и до днес Мохамед Али е смятан за най-добрия боксьор, но за да бъде такъв, не е пропускал възможността да подобри своя бокс, като използва нещо ново.

***

През януари 2024 г. се навършват:

92 години от рождението на „бащата на американското таекуон-до“ Джон Ри (роден на 7 януари 1932 г.);

82 години от рождението на олимпийския шампион от Рим 1960 г. и трикратен световен шампион за професионалисти Мохамед Али (роден на 17 януари 1942 г.).


Публикувана на: 2024-01-31 12:58:37 ч.